V létě už pacientům nebude vedro

Nové venkovní žaluzie jsou namontované na oknech několika pavilonů benešovské nemocnice. V rámci projektu pasivní chlazení budov využije personál novinku hlavně v létě v budově chirurgie, gynekologie a plánuje se také instalovat v budoucnu v pavilonu interny, který nyní prochází velkou rekonstrukcí a modernizací.

„V posledních letech v letních měsících panují velká vedra, a proto jsme se rozhodli pro pasivní chlazení budov, tedy bez jakékoli technické náročnosti. Žaluzie ochladí budovu o tři až čtyři procenta. Ztlumením přímého osvitu se tak zvýší komfort,“ uvedl technický ředitel PhDr. Jan Kolbaba s tím, že vybírali strany jižní a východní, kde svítí slunce nejvíce. Například na západní části chirurgie žaluzie nejsou, protože se nachází směrem ke svahu a protihlukové zdi. Navíc tu jsou především pokoje lékařů a zázemí.

„Žaluzie jsme upřednostnili oproti roletám, protože při stažené roletě by byla v pokoji absolutní tma a tím by byl narušený léčebný režim pacientů. Žaluzie umožní, že se může regulovat průchod světla a zároveň funguje i pasivní prvek chlazení,“ vysvětlil Jan Kolbaba.

Na žaluzie získala nemocnice dotaci od jediného akcionáře, Středočeského kraje, ve výši 3 miliony korun. „Jsme rádi, že jsme příspěvek dostali a můžeme tak neustále zvyšovat komfort pro pacienty a zaměstnance. I nadále v tom budeme společně s vedením Středočeského kraje pokračovat,“ dodal předseda představenstva MUDr. Roman Mrva.